verslag VIA20 voorjaar 2008

Kunstproject VIA20

Een lege plek, waar je als kind achterop de fiets zo mooi kan gillen, maar waar het altijd waait. Juist daar gaan beeldend kunstenaars Hagen en Van Straaten aan de slag: het viaduct onder de A20, Van Hogendorplaan richting Holy. Plannen maken om het viaduct meer menselijk te maken, uitnodigend voor iedereen: scholieren, marktbezoekers, terrasgenieters van de Westhavenkade, opa’s naar de kinderboerderij, of gewoon van je werk terug naar huis in Holy.

Het project VIA20 startte officieel in de nacht van 29 op 30 maart, tijdens het verschuiven van de klok naar zomertijd. Het zogenaamde ‘verloren uur’, waar Kees Alderliesten een prachtig gedicht over schreef. Het begon zo:

Ik heb gezocht in al mijn zakken
Naar dat ene, dat verloren uur
Om het te koesteren, vast te pakken,
Het te warmen aan dat kleine vuur.

Met muziek, nog meer gedichten en warme chocomel stond die nacht een klein groepje zich te vernikkelen en ook heel erg te vermaken. Want wanneer maak je nu zoiets mee?

Om voorbijgangers & bewoners te betrekken bij het uiteindelijke kunstwerk, werden er interviews gehouden die inmiddels geplaatst zijn op de site.

Met diverse scholen wordt een educatief programma ontwikkeld, waarbij het vak Cultureel Kunstzinnige Vorming jongeren aanzet tot het maken van één minuut filmpjes over of rond het viaduct.

Maar ook uw bijdrage is belangrijk: misschien heeft u wel een idee of mening over wat er met het viaduct zou moeten gebeuren. Denk ook aan de directe omgeving van het viaduct. Heeft u er weleens een vos of ander roofdier gezien? Of heeft u er vroeger stiekem staan zoenen met de zoon van de melkboer? Of gebruiken jullie het nu als afspreekplek voor een avondje stappen? Of gilt uw zoon nog steeds zijn longen uit zijn lijfje, achterop?

In het najaar van 2008 worden de eerste schetsen gemaakt, waarna in 2009 de uitvoering kan beginnen. Alle ideeën en verhalen van passanten zijn welkom.
Kijk voor meer informatie op de website www.via20.nl of neem contact op met Hagen en van Straaten 010-2343774/010-4601770.

Geen reacties toegestaan voor dit bericht.